CatapultHem

Ledare
Facit till SKOLK
Ett sätt att skolka
Den gamle
Den stora björnen
Börsen

Insändare

Försent
Du
Dumma blondinen
Sex

Rökning på skolan

Horoskop
Jadi
Sara
Se SIRD-bilden
BaksidanMer om Catapult
Webbringar
Cookies
Börsen

Börsen

Som de flesta känner till, så är ju inte bankräntornas "sparräntor" de bästa i dessa dagar. Då kan ju bl.a. aktier vara till ett bra alternativ eller komplement till det vanliga sparkontot. Några "snabba klipp" kan man inte räkna med , om man endast besitter ett medelstort riskvilligt kapital. Men på lång sikt så kan man tjäna riktigt bra på denna typen av affärer. För er som inte känner till, så är en aktie en andel i ett företag. Om företaget går bra ökar förtroendet och därmed aktiens värde. När den ökat tillräckligt mycket, så säljer man dem. Som sagt var, några snabba klipp är det oftast inte frågan om. Detta beror på att man betalar kortage då man köper och säljer, så kan det bli svårt att tjäna något på kort tid.

Man får ju inte glömma att ens aktier kan sjunka likväl som att stiga i värde. Det är ju osäkra tider, men för tillfället så visar ju tillväxtbarometern på plus. För att kunna göra en skaplig vinst, så bör man ha ett riskvilligt kapital på minst 10000 kronor. När man tittar på kursen så skall man inte stirra sig blind på att Volvo eller liknande företag ökat sådär tjugo, trettio kronor under en dag: Dessa aktier kostar ju omkring 600 kronor, vilket innebär att du inte får så många för dina 10000. Du bör se ökningen i förhållande till aktiens värde. En aktie som kostar tjugo kronor, som ökar en krona är bättre procentuellt sett än om Volvo ökar trettio kronor. Man bör kanske inte köpa de billigaste, det finns ju dock mer säkerhet i de större företagen. Om man följer börsen varje dag ( text-TV sid. 220 ), så kan man ju se vilka som verkar skapligt stabila o.s.v. Vi vill inte ge några exakta tips, men hitta något skapligt företag vars aktier ligger pengarrunt femtio, sextio kronor. Det skadar ju inte att köpa på skoj under en månad eller så, men då får man ju tänka på de tidigare nämnda avgifterna, vilket innebär att både då man köper och säljer är tvungen att betala c:a 200 kronor. Man måste också betala 12,5 % i skatt på vinsten. Men låt inte detta avskräcka dig, se det på lång sikt. Det kan bara bli bättre.

OBS!!
Denna artikel är inte komponerad av några som helst experter på ämnet, så tipsen kan fela.
Vi tar härmed avstånd till alla enskilda människors eller företags ekonomiska konkurser, som kan sammankopplas med tips från denna artikel.
 
-Gustav " Svampen " Bengtsson
-Anders " Börje " Börjesson

Nästa artikelCatapult
© 1994-03-0 m4rko.com